Inici Reus

Reus, la segona àrea
metropolitana de Catalunya

REUS. HISTÒRIA I MODERNITAT UNIDES

Reus, segona àrea metropolitana de Catalunya, es troba a l’Arc Mediterrani. És una regió consolidada per la indústria, el turisme i per les infraestructures aèries i xarxes ferroviàries.

 

L’eix comercial en què es basa l’economia de Reus és el sector agroalimentari, amb la comercialització del vi, oli i fruita seca. Pel que fa a l’oferta cultural, Reus compta amb una àmplia xarxa de teatres, nombroses exposicions d’arts plàstiques, espectacles al carrer, diversos museus, actes musicals i d’altres festivals.

 

Reus també compta d’un important patrimoni històric amb Referents modernistes tan destacats com Antoni Gaudí (nascut a Reus el 1852), Lluís Domènech i Montaner o Joan Rubió i Bellver. Aquest fet ha suposat que Reus formi part del Réseau Art Nouveau Network, projecte europeu que vol posar a l’abast de tots els ciutadans la riquesa del patrimoni modernista comú.

 

REUS. HISTÒRIA I MODERNITAT UNIDES

El grup empresarial Núñez i Navarro ha culminat amb el Pallol la recuperació del centre històric de Reus, on ha emprès, per primera vegada en els seus més de 50 anys d’història, la construcció i gestió d’un centre comercial urbà.

 

Durant la rehabilitació, les troballes històriques van ser:

 

  • Antiga muralla de la ciutat
  • Vestigis de l’època romana i de l’edat mitjana de tradició ceramista
  • Darreres dècades Segle XVI: nova muralla per protegir els habitants i les cases
  • Amb el creixement de la vila, es deixa d’utilitzar la muralla i s’enderroca
  • A El Pallol, queden restes arqueològiques al subsòl
  • Excavacions 200-2001: es troben restes del mur medieval
  • A l’interior de la muralla, es localitzen forns dedicats a la producció ceràmica del segle XVI i XVII.
  • Es recuperen un gran nombre de bols, escudelles i plats decorats (ara al Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca).

L’objectiu del projecte ha estat integrar per primera vegada a Catalunya una zona comercial i residencial en ple centre històric d’una de les capitals més imprescindibles de la Costa Daurada.